At sælge eller købe en bolig er en stor ting. For de fleste er det den største investering i livet, og derfor er det vigtigt, at man føler sig tryg. Ofte betaler man mange penge for en ejendomsmægler.
Hvor meget det koster afhænger selvfølgelig blandt andet af, hvilken ejendomsmægler du vælger. Hvad der er inkluderet i salæret er ikke altid helt tydeligt for dig som kunde. Derfor har vi samlet information til dig som skal sælge din bolig, så at du ved, hvad du betaler for.
Hvad består et salær af?
Ejendomsmæglerens salær, eller vederlag, som det også kaldes, er den afgift du betaler for ejendomsmæglerens ydelser. Den består typisk af løn og afgifter til ejendomsmægleren, markedsføring af din bolig og dokumentomkostninger. De traditionelle ydelser som for eksempel vurdering, fremvisning og købsaftale i forbindelse med salget er også inkluderet. Oftest angives ejendomsmæglerens vederlag som et fast beløb.
Selvom ejendomsmæglere arbejder med forskellige prismodeller for sine ydelser, så hører man ofte myter om, at størrelsen på salæret skulle afhænge af boligens specifikke karakteristika. Det vil vi gerne udfordre. Ejendomsmæglerens opgave og udgifter altid er de samme, uanset hvor du bor henne, eller hvor svært det eventuelt vil være at lokke potentielle købere til.
Udgifter til ejendomsmægleren
Hvis man kigger på løn og afgifter til ejendomsmægleren er det ikke blot deres arbejdstimer du betaler for. Prisen kan ofte være uigennemskuelig, og for de fleste virker det ikke logisk, at det skal koste 85.000 kr for at sælge sin bolig. Gennemsnitsprisen for at hyre en ejendomsmægler i Danmark i 2021 koster nemlig 85.000 kr.
Hos traditionelle mæglerhuse er der rigtig mange udgifter du betaler for, som ikke har en direkte kobling til dit boligsalg. Salæret er typisk meget højt og der mangler transparens omkring, hvad du faktisk betaler for. For at forstå hvorfor det fungerer på den måde gælder det om at kigge nærmere på de gammeldags strukturer traditionelle mæglerbutikker er opbygget efter. Du kan læse mere om hvorfor du betaler en stor del af mæglerhusenes drift her.
Markedsføring
Traditionelle ejendomsmæglere tilbyder typisk markedsføring af boligen som en del af salæret. Det er derimod lidt forskelligt, hvad mæglerhusene mener er markedsføring. De fleste markedsføringspakker inkluderer billeder af ens bolig, plantegning og beskrivelse af boligen. Nogle gange er annoncering på boligsider og et enkelt opslag på mæglerhusets facebookside også inkluderet.
Noget man skal være opmærksom på, er at fysiske annoncer i lokalaviser og digital annoncering med kampagner ofte ikke er inkluderet. Disse kampagner driver meget mere opmærksomhed til din bolig og kan ramme netop de købere, som boligen er relevant for. Til dette hyrer mæglerhusene typisk et eksternt bureau som sætter kampagnerne op. Det betyder, at du kan betale op til 10.000-15.000 kr ud over salæret for at få promoveret din bolig.
Dokumentomkostninger
Som en del af dit boligsalg har ejendomsmægleren behov for at udarbejde og trække de relevante dokumenter som hører til din bolig. Disse kan for eksempel bestå af årsopgørelse over forbrugsafgifter og den nyeste forsikringspolice og præmie. Disse udgifter er nødvendige for boligsalget, og bør derfor være inkluderet i salæret.
Hvorfor betale 85.000 kr.+ for at sælge en bolig?
Sælg med Brikk fra 12500 kr. og få en A-Z service og sælge med Danmarks hurtigst sælgende ejendomsmægler
Rapportomkostninger
Uanset om du vælger at hyre en ejendomsmægler eller vil benytte dig af selvsalg (læs mere om selvsalg her), vil der altid være faste omkostninger forbundet med salget. Disse rapporter angiver standen af din bolig, hvilket er lovpligtig information til de fremtidige ejere. Udarbejdelsen af rapporterne udføres altid af en tredjepart og er en omkostning der altid vil tilkomme ud over salæret. De vigtigste du skal kende til er:
Energimærke (hvis du sælger en lejlighed, er det andels- eller ejerforeningen, der betaler)
Energimærkning er den mærkningsordning, som angiver hvor meget det vil koste at opvarme ejendommen. Jo bedre energimærkning desto billigere er boligen at opvarme, og det kan have stor betydning for din køber. Typisk koster energimærkning omkring 6000 kr.
Hvis du skal sælge et hus, vil der også tilkomme udgifter for tilstandsrapport, elinstallationsrapport og ejerskifteforsikring. Tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten angiver den fysiske stand af din bolig, og hvorvidt elinstallationerne fungerer og er lovlige. Ejerskifteforsikringen dækker for skjulte skader der ikke fremgår af rapporterne. Alle disse dokumenter er lovpligtige og vil altid være en del af de faste udgifter der er forbundet med dit boligsalg. Dette koster oftest 4.000-10.000 kr.
Der vil altså altid være faste omkostninger forbundet med dit boligsalg. Derimod så går størstedelen af det salær du betaler til de udgifter de enkelte mæglerbutikker står med. Det synes vi er et problem. Derfor har vi valgt at lave helt om på den gammeldags struktur, så at du får en personlig service der er bedre og smartere til den rigtige pris.
Hos Brikk får du en A-Z service af vores lokale mæglere
Når du sælger din bolig med os får du den samme service som du kender fra de traditionelle mæglerhuse, og mere dertil. Vi synes at salgsprocessen skal være en tryg og gennemsigtig oplevelse. Hos Brikk har vi lavet om på den struktur som ender med et højt salær og manglende transparens for dig som kunde. Vi tilbyder personlig service og assistance gennem hele processen i dit boligsalg. Vi har desuden bygget vores eget kontrolcenter, Brikk Hub, hvor du enkelt kan følge med i hvad der sker omkring din bolig. Blandt andet kan du modtage feedback fra hver eneste fremvisning fra de potentielle købere, følge med i hvor mange de ser og viser interesse i din bolig hver dag samt underskrive alle dokumenter online. Grunden til at vi kan tilbyde en så meget lavere pris skyldes, at du ikke skal betale for at vi har dyre butikker i hvert gadehjørne.
Vores erfarne, lokale mæglere holder dig i hånden hele vejen gennem dit boligsalg. De står altid klar til at svare på dine spørgsmål, selv efter du er flyttet. Klik her for at se en sammenligning af selvsalg og Brikk.
Bestil en gratis vurdering af din bolig gennem vores online bookingsystem i dag, så er du sikker på at finde den tid, der passer dig bedst.
Oftest stillede spørgsmål
Hvad er det gennemsnitlige salær hos en ejendomsmægler?
Det gennemsnitlige salær for en ejendomsmægler ligger på omkring 85.000 kr.
Er de samme services altid inkluderet i et mæglersalær?
Nej, det er generelt meget forskelligt hvad der er inkluderet i et ejendomsmæglersalær. Nogle mæglere tager f.eks. ekstra gebyrer for at hjælpe med markedsføring, mens andre mæglere har det inkluderet i salæret. Hos Brikk er skræddersyede markedsføringskampagner altid inkluderet i salæret, så du har de bedste forudsætninger for at sælge din bolig.
Er der nogle dokumentomkostninger i forbindelse med et boligsalg?
Ja. Når din bolig skal sættes til salg er der en række relevante dokumenter forbundet med boligen, som din ejendomsmægler skal undersøge. Det kan f.eks. være et energimærke, en tilstandsrapport, eller et andet dokument der er med til at anføre boligens stand. Det er ikke gratis at få disse oplysninger, og bare energimærket koster omkring 6000 kr.