fbpx

Er drømmeboligen en andel- eller ejer?

Del denne artikel
Facebook
LinkedIn
Email

Når du går på jagt efter drømmeboligen, har du formentlig allerede taget stilling til, hvordan den skal se ud. Du ved altså nok på forhånd, hvordan planløsningen skal være, hvor den skal ligge, hvor meget den skal koste, og alt andet forbundet med boligen. Men har du egentlig taget stilling til, om du leder efter en andels- eller ejerbolig? Forskellen mellem de to boligtyper, er nemlig meget vigtig i forhold til dit ejerskab af boligen, og den fremtidige betaling af både ydelser, og lån. Hvis du dermed er i tvivl om den egentlige forskel på en andels- eller ejerbolig, så læs dette blogindlæg, hvor vi vil gennemgå de to boligtyper, og deres forskellige kvaliteter. Som altid er du velkommen til at kommentere på indlægget hvis du finder det interessant, samt dele det via sociale medier, eller mail. 

Hvad er en ejerbolig?

En ejerbolig er den mest populære boligtype i Danmark, og det anslås at over halvdelen af befolkningen bor i en ejerbolig af en art. Helt simpelt forklaret så er en ejerbolig en selvstændig, fast ejendom hvor ejeren har fuld rådighed over boligen i henhold til de regler der er for bebyggelse i området. Ejerboligens juridiske ejer fremgår i boligens skøde, der udarbejdes når boligen overdrages, eller sælges. Du er dermed først den juridiske ejer af ejerboligen, når du står som den retmæssige ejer på skødet.

Der er nogle forskellige fordele- og ulemper ved at bo i en ejerbolig. Én af de primære fordele ved at bo i en ejerbolig er at du, som boligens juridiske ejer, selv kan bestemme over boligen. Hvis du f.eks. gerne vil renovere køkkenet eller badeværelset, skal du derfor ikke bede en forening om lov først. Ved at bo i en ejerbolig har du altså mere frihed til at modificere boligen på en måde der passer til dine behov. En anden fordel er muligheden for, at boligen kan stige i værdi over tid, og at du dermed kan tjene penge på at købe den. Dette er selvfølgelig ikke garanteret, da boligens værdi vil afhænge af en række forskellige faktorer der er umulige at forudsige, såsom det pågældende boligmarkeds tilstand. 

Muligheden for at boligen falder i værdi er dermed en ulempe, som er vigtig at huske på når du overvejer at købe en ejerbolig. En anden relevant ulempe ved ejerboliger er, at du skal stille mindst 5% af købesummen for at kunne låne penge til boligen af en bank. Dette skyldes primært, at banken skal have bevis for, at du har råd til at købe boligen. Alt efter hvor meget boligen koster, kan det dog være svært at spare op til 5% af købesummen. Selvom du kan spare pengene op, skal du være opmærksom på at dette ikke er ensbetydende med, at du kan låne til boligen. Dette sker nemlig kun hvis boligens pris og månedlige ydelse hænger sammen med dine lønforhold, og muligheder for at betale tilbage. Slutteligt skal du være opmærksom på, at du også skal betale skat af en ejerbolig, hvilket involverer både ejendomsværdiskat og grundskyld. Det er dog muligt at trække lånets renteudgifter fra i skat.

Hvad er en andelsbolig?

En andelsbolig adskiller sig fra en ejerbolig på mange forskellige måder. Den primære forskel er dog, at hvor en ejerbolig tilhører en ejer, så tilhører en andelsbolig en forening. Foreningen, der kaldes en andelsforening, både ejer og driver andelsboliger der hvor andelshaverne bor. Du køber altså ikke i en traditionel forstand boligen, men derimod en andel i en forening der giver dig brugsretten til boligen. Andelsboligens pris er altså det indskud som du betaler for at blive andelshaver, i stedet for boligens egentlige værdi. Af samme årsag er det som oftest også en del billigere at købe en andelsbolig end en ejerbolig der har de tilsvarende kvaliteter.

En klar fordel ved andelsboliger er altså, at du har mulighed for at betale markant mindre, end for en tilsvarende ejerbolig. En anden fordel er, at selvom du selvfølgelig selv optager et lån i din egen eksklusive andelsbolig, så står foreningen for øvrige lån der er relateret til ejendommen. Foreningen skal dermed, i fællesskab, aftale hvilke lån der optages, og hvordan de bruges. Lånet bliver efterfølgende andelsforeningens fælles ansvar, og ikke bare dit. Dette kan, selvsagt, også være en ulempe. Foreningen skal nemlig blive enige, og dette betyder, at flertallet bestemmer. Der er derfor mulighed for, at foreningen bliver enige om at optage lån som du ikke personligt går ind for, og som i sidste ende er med til at påvirke din økonomi. Derudover kan du ikke optage et realkreditlån til en andelsbolig, som ellers er muligt når du skal købe en ejerbolig. Dette er en ulempe, da du i stedet skal have andelsboliglån, som ofte har en lidt højere rente end et realkreditlån.

Hvad bør jeg vælge?

Hvorvidt du bør vælge en ejer- eller andelsbolig kommer i høj grad an på dine ønsker og prioriteter i forhold til din kommende bolig. Du bør særligt kigge på dine økonomiske krav, samt dit behov for bestemmelse over boligen når du skal finde ud af, om en ejer- eller andelsbolig er bedst. Det er nemlig disse faktorer, der adskiller de to boligtyper mest. Hvis du er interesseret i at finde en bolig, hvor du kan være en del af en forening, og hvor du har mulighed for at betale markant mindre end for de mange, andre tilsvarende boliger, så er en andelsbolig formentlig den bedste løsning. Hvis du derimod har muligheden for at tage et betragteligt større lån, og gerne vil være den eksklusive ejer af boligen, så er en ejerbolig nok et fornuftigt valg. 

Uanset hvad, kan det være en god idé at vende din situation og overvejelser med en professionel køberrådgiver, der kan rådgive dig på baggrund af dine behov og krav.  

Køberrådgivning hos Brikk

Hos Brikk tilbyder vi professionel køberrådgivning når du skal finde drømmeboligen. Vores køberrådgivere har mange års erfaring fra branchen, og ved præcis hvordan du får den bedst mulige handel. Derudover har vi køberrådgivere overalt i landet, der er eksperter i deres felt, og i det lokalområde som de opererer i. Hvis du dermed har fundet den rette ejer- eller andelsbolig, kan du, med fordel, booke en gratis konsultation med din lokale Brikk køberrådgiver i dag. Konsultationen er selvfølgelig uforpligtende, og fungerer som en god måde hvorpå du kan gennemgå din boligsituation med en professionel.

Som altid er du også meget velkommen til at kommentere på blogindlægget, og dele det via sociale medier, eller mail. Hvis du derudover har nogle forslag til kommende blogindlæg, så kan du skrive til simone@brikk.dk, og fortælle hvad du har af forslag.

Bestil en gratis og helt uforpligtende vurdering med din lokale ekspert nu Få en gratis vurdering

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *