Har du styr på dine boligtyper? Hvis ikke, så har vi her lavet en lille oversigt over de 5 boligtyper.
Hvad er et Enfamiliehus?
Enfamiliehuse er den mest almindelige boligform i Danmark. Ved køb af et enfamiliehus, køber man i princippet et stykke jord, hvorpå alt som er på det stykke jord følger med; det er alt fra selve huset, træerne, planter, osv. Man har selv ansvaret for husets vedligeholdelse og der gælder ofte særlige bestemmelser for ejendommen. Det kan f.eks. betyde, at ejendommen ikke må benyttes på en specifik måde, muligvis til erhverv, ellers kan det f.eks. også betyde, at ejeren har pligt til at være medlem af en grundejerforening. Sommerhuse indgår også under enfamiliehuse, men ligeledes gør f.eks. dobbelthuse, rækkehuse, og fritliggende parcelhuse.
Hvad er en Ejerlejlighed?
Ejerlejligheder er lejligheder, som kan købes og sælges. Ligesom med enfamiliehuse, så får man skøde på ejerlejlighed og de kan belånes med et realkreditlån. Hvis man køber en ejerlejlighed, så køber man også en andel i selve hovedejendommen, altså grunden og bygningen. Derudover skal man også være medlem af ejerforeningen, som er et fællesskab af alle ejerlejlighedsejerne i en bestemt ejendom. Man har ofte en række opgaver, hvilket skal løses af ejerlejlighedsejerne i fællesskab; det kan være alt fra renovation til f.eks. vedligeholdelse af selve hovedejendommen.
Hvad er Ideelle anparter?
Ideelle anparter oprettes som regel i tofamiliehuse, således at der bliver oprettet to villalejligheder. Ligesom ejerlejligheder, så er ideelle anparter selvstændige faste ejendomme, som kan købes, sælges, og belånes hver for sig. Dog er der ikke nogen ejerforening eller vedtægter i ejendomme med ideelle anparter. I stedet er der en samejeoverenskomst, der er tinglyst på ejendommen hvori der står, hvem der har brugsret til hvilken del af huset og andet, f.eks. fællesregler for vedligeholdelse af ejendommen.
Hvad er en Andelsbolig?
Andelsboliger minder en del om ejerlejligheder; andelshaverne kan købe og sælge lejlighederne, og andelshaverne bestemmer selv over fælles ejendommen gennem andelsboligforeningen. Når man køber en andelsbolig, så er det kun en andel i andelsboligforeningens formue man køber. Med denne andel følger så beboelsesret til en bestemt lejlighed. Der kan ikke optages realkreditlån i andelsboliger, og dermed skal køb af andelsbolig normalt finansieres med et banklån.
Hvad er en lejebolig?
Lejeboliger ligger i navnet, men alt i alt er det boliger som man lejer. Det kan være et godt og fornuftigt alternativ til at købe en ejerbolig, hvis man ved at man kun skal bruge boligen i en kort periode. Dog skal man ofte skrive sig på lange ventelister for at få en lejelejlighed og når man allerede bor i en lejlighed til leje, skal man ofte skrive sig på endnu en venteliste, hvis man ønsker at opgradere til en bedre lejlighed.